Als een blij ei in Toscane

A

Stappenplan voor een heerlijke zomer

 1. Huur een cabrio. Laat je haren wapperen en je neus verbranden. Ga niet staan als je gehecht bent aan je hoed. Haal tractoren in. Scheur door heuvels, langs wijngaarden, via middeleeuwse dorpen, maar rem af op onverharde wegen, bij carabinieri-controle en veel te scherpe bochten.
 2. Eet veel en vaak. Antwoord ja op alle upsell-vragen. Want natuurlijk wil je truffel op bruscetta, door je pasta, en in je carpaccio. Heb vier gangen om drie uur, en heb vier gangen om negen uur. Bestel een toetje, drink elk glas leeg, vermijd de supermarkt (blind pinnen is aan te raden, check je rekening pas thuis).
 3. Slaap je de tering. Knap ’s nachts maar ook ’s middags een uiltje. In het park, aan het water, slaap desnoods in bed.
 4. Lees een boek. Bijvoorbeeld van Paolo Cognetti, en droom over levensgeluk in Italiaanse bergen. Zorg ook voor wat pre-pit prulproza (onboeiend boek voor het slapen gaan), waarvan je schaamteloos iedere avond dezelfde bladzijde leest en bij dezelfde woorden in slaap valt.
 5. Zweet en zwem. Wissel deze activiteiten af met regelmaat.
 6. Laat scheve torens voor wat ze zijn en bezoek kleinere Toscaanse plaatsen. Ponte Vecchio is koeler in het voor- of najaar. Volg het spoor van de Etrusken (heul oud volk) en laat je verrassen door fresco’s, opgravingen en spannende verhalen.
 7. Wees verliefd. Staar in de pretogen van je liefje, én in die van die mooie Italiaanse wijnboer, die álle soorten bloemen op je jurk mooi vindt (en om dit te weten je van boven tot onder bekeken moet hebben).
 8. Probeer een dag los in de tas, en laat je BH in de kast liggen. Neem daarbij wel de volgende richtlijnen in acht: draag geen laag uitgesneden decolleté, heb geen grotere cupmaat dan C en plan geen wiebelende activiteit. Wie deze basisregels volgt, heeft een heerlijk bevrijdende ervaring.
 9. Ga tóch naar Florence, want je kunt het niet laten. Ervaar dat deze stad magisch is. Verslind het hele Uffizi en voel je vreemd emotioneel. Oh, en vermijd alternatieve routes op weg naar het centrum van Florence. Soms passen auto’s niet: op middeleeuwse weggetjes, met hoge muren ernaast, en met bochten van 90 graden.
 10. Bezoek een wijnboerdeproeverij en constateer dat je zelden zulke zalige rode wijn drinkt. Reken uit hoeveel flessen Chianti er in je ruimbagage passen en wees trots als je het maximumgewicht op 200 gram na haalt.
 11. Wees een blij ei. Een bruingebakken blij ei. Overdenk wat levenszaken maar zeker niet te veel. Soms is gewoon alles mooi.

Over de auteur

Reageer

Door Carolien

Recente verhalen

Categorieën

Recente reacties

Archief