Hoe dwazen een dwaas aanbidden

H

‘Toen ik hem voor het eerst zag, wist ik dat dit de gelukkigste dag van mijn leven was’. Ma Anaan Sheela liep naar hem toe, legde haar hoofd op zijn schoot en barstte in tranen uit. Ze was op slag verliefd en wilde de rest van haar leven met hem delen. Huh?  Laatst keek ik Wild Wild Country, een documentaire over een man met een idee, over duizenden volgelingen en over hoe liefde blind maakt. Zes afleveringen van een uur kostten me één avond.

De man in kwestie is Bhagwan Sri Rajneesh, een Indiase goeroe die in de jaren ’80 duizenden mensen weet te overtuigen van zijn ideologie. Het is een korte bruine man met een lange witte baard. Op zijn hoofd alleen wat vette sliertjes, geplet door de tulband die hij meestal draagt. Bhagwan zit, zwijgt en kijkt. Met zijn handpalmen tegen elkaar en zijn indringende blik laat hij mensen huilen, lachen en verliefd op hem worden. Ja echt waar, deze man heeft skills. Geen grapjes, geen kusjes en toch raakt men in extase. De Indiase goeroe regelt zijn zaken beter dan de Nederlandse man.

Wanneer hij wél spreekt, verkondigt hij zijn idee over de nieuwe mens. Wat hem betreft komt er een volkomen vrij en verlicht volk, gebaseerd op compassie en op delen. En dit lukt: na een aantal jaren staat hij aan het hoofd van een gemeenschap van duizenden volgelingen, sannyasins genoemd. Vooral westerlingen voelen zich aangetrokken tot bijbehorende vorm van spiritualiteit, waarbij naar hartenlust wordt gevreeën en gemediteerd: lachend, gierend en brullend. Met zijn ideeën over de vrije en compassievolle mens kan ik het niet oneens zijn, al zie ik wat organisatorische uitdagingen. Ik haak af bij de dresscode: alle sanyassins dragen rode kleding (bij olijfgroen komen mijn ogen beter uit), en een kralenketting met een fotolijstje van de leider (moet opa daar niet in?). Ja en die seks kan natuurlijk echt niet (papa leest mee).

Net als ik gewend ben aan het idee dat zoveel weldenkende mensen achter een man met utopische belofte aan kunnen lopen, gaat de documentaire nog een stapje verder. Bhagwan is steenrijk; zijn doelgroep blijkt graag te betalen om bij de club te mogen horen. Met zijn 92 Rolls-Royces (gefactcheckt!) en diamanten horloge heeft hij weinig weg van een sobere spiritueel leider. Toch lijkt niet hij, maar zijn persoonlijke assistent Sheela aanleiding voor onrust in de gemeenschap. Zij is de drijvende kracht achter de oprichting van de zelfvoorzienende stad die in de wildernis van het Amerikaanse Oregon wordt gebouwd. Binnen no time heeft de stad een eigen winkelcentrum, ziekenhuis, riolering, en zelfs een eigen vliegveld. Het dorpje Antelope ging van 40 naar 30.000 inwoners, sinds de sannyasins zich er nederzetten. Het handjevol Christelijke, gepensioneerde grijsaardjes bevindt zich nu ineens tussen de echt vrije mensen.

Als de stad steeds meer weerstand ervaart van buitenaf, voelt Sheela zich geroepen haar leider te beschermen. Buitenstaanders worden vergiftigd, aanhangers bewapend, gedrogeerd en massaal afgeluisterd. Sheela lokt duizenden daklozen naar de stad om aan meer stemmen te komen voor de districtverkiezingen. Als blijkt dat zij toch geen kiesrecht hebben, worden ze weer gedumpt ergens buiten de stad. Echt waar.

Wie zin heeft zich te laten overrompelen, te verbazen, zich op het achterhoofd te krabben en te denken huh? – moet Wild Wild Country kijken.

Ps. ik kan het niet laten Bhagwan te vergelijken met een andere man met baard. Toen ik Sinterklaas voor het eerst ontmoette was ik ook in extase, maar ik hoefde niet te huilen en was gelukkig niet verliefd.

Over de auteur

2 reacties

  • Chapeau Carolien – goed verhaal over je kennismaking met dit tijdloze fenomeen. En wat voor één!
    Ik zie ze dankzij je stukje weer glashelder voor me (in het echt dan hè; ik was in de jaren ’80 van een visueel hoogst ontvankelijke leeftijd), die roodgeklede Blijen, met de kralenmala’s om hun nek.
    Fascinating stuff. Kijken, met z’n allen, jullie verlichte individualisten, en weet weer waarom je nooit allemaal je neuzen dezelfde kant op moet draaien!

Recente verhalen

Categorieën

Recente reacties

Archief