Ben ik een toerist of een reiziger?

B

‘Tourists don’t know where they’ve been, travellers don’t know where they’re going’. Jeuk.
De toerist is niets meer dan een consument met een korte broek aan, vermeldt de website reishonger.nl. De toerist heeft geen oog voor andere culturen en is op vakantie om met zijn trotse selfies likes binnen te halen op social media. De reiziger daarentegen is cool. Deze wereldontdekker reist solo, komt meer mensen tegen dan het hotelpersoneel en treedt buiten zijn comfort zone. Althans, zo beweren de hippe, backpackende dertigers, die niets liever willen dan een onderscheid tussen de toerist en de reiziger. Zij distantiëren zich van de doorsnee toerist. Hoezo? Waarom moet de goed voorbereide afritsbroek het ontgelden? Ik vind het verschil tussen de twee typen vakantiegangers onnodig en arbitrair.

Op de pagina van reishonger.nl kan ik testen of ik een toerist of een reiziger ben. Hoewel de test er betrouwbaar, namelijk zonder vooroordelen, uitziet en omvangrijk is met 10 stellingen, weet ik niet wat ik met mijn uitslag moet. Ik bekijk hotspots én doe iets avontuurlijks: als ik dan toch in New York ben, bezoek ik graag de Empire State Building. Maar ook voor duiken op 20 meter diepte ben ik te porren. Ik hou van hotels én van kamperen. Een camping in Amerika is een goede geldbesparing, maar waarom lekker local doen in Sri Lanka als een viersterrenkamer 10 euro kost? Ik ben zowel toerist als reiziger, neem souvenirs én levenservaringen mee terug naar huis.

Toegegeven; ik sta boven de hordes zwetende sportsokken in sandalen-groepsreizen en bepaal zelf hoe mijn dag eruit ziet. Ik sta boven de Nederlandse gezinnen op de skipiste; hoe meer herrie zij maken, hoe harder ik mijn best doe zo Oostenrijks mogelijk te klinken. Ik sta boven het toeristenvoedsel. Hoe groter de kans op een buikvirus, hoe uitdagender het gerecht. Ik ding af, ga mee, schrijf verhalen en sta open. Toch is iedereen op vakantie niet meer dan een wandelende portemonnee. Meedoen aan lokale tradities is per definitie een verloren zaak.

Ik benader het vakantiegedrag van de reizigers graag met enige nuance. Is de reiziger ook niet op zoek naar aandacht wanneer hij drie dagen niet naar de WC kan in de Mongoolse woestijn en de enige manier om privacy te creëren drie kartonnen schotjes en een kuil in het zand zijn? Ik maak foto’s, én ik maak selfies. Ik maak niet alleen een foto van de Taj Mahal zelf, maar ga er ook samen mee op de foto. Want lijkt mijn gezicht niet nog bruiner naast dat witte gebouw? Ik ben geen toerist – en ook geen reiziger.

Over de auteur

Reageer

Door Carolien

Recente verhalen

Categorieën

Recente reacties

Archief